Kahvenin tarihi ile başlıyoruz.
Kahve meyvesinin bulunması ilginç bir tesadüfe dayanır. Yıllardan beri süregelen ve kabul gören bu hikayede; Etiyopya'lı keçi çobanı Kaldi , keçilerinin bir gün belli bir çalının meyvelerini yedikten sonra daha da canlandığını görür. Kendisi de bu meyveyi merak edip tadına bakınca aynı enerjiyi oda hisseder.
Kaldi'yi ve enerjik keçilerini gören bir keşişte bu meyveyi toplar. Bunları öğüttükten sonra kaynar suya atar ve belki de dünyanın ilk fincan kahvesini hazırlar. Bunu tadıp kendisine enerji verdiğini görünce hemen manastırına dönüp bu keşfini paylaşır. Keşişler bunu ''Tanrı'nın Lütfu'' olarak kabul ederler. Artık uzun ayinleri boyunca daha da canlı kalabilmeleri mümkün olmuştur.
Kahvenin tarihi devam edecek...
M.S 1000 yılları civarında Arap tacirler kahveyi memleketlerine götürür. Kızıldeniz üzerinden Yemen'e getirilen kahve burada ilk kez çiftliklerde yetiştirilmeye ve kavrulmaya başlanır. Çekirdekleri kaynatarak elde ettikleri içeceğe de uyutmayan anlamına gelen "kahwa" adını verdiler.
1300'lü yıllara gelindiğinde ise İslamın yayılması ile birlikte,müslümanlar kahveyi kaynatarak içmeye başlar. Bu şekilde kötülüklerden korundukları inanışı yerleşir. İslamın Kuzey Afrika, Akdeniz ve Asya'ya yayılmasıyla birlikte kahve de bu bölgelere ulaşır. Fakat Araplar'ın akıllılık yaptığı bir nokta vardı. Çekirdekleri kaynattıkları için Arap yarımadası dışında hiçbir yerde yetiştirilemiyordu. Ham çekirdekleri Mekke'den kaçırarak başka yerlerde yetiştiren, Hindistan'lı bir hacıydı... Kahvenin yolculuğu devam edecek...
https://www.instagram.com/coffeemaster.td/
15. ve 17. Yüzyıl Ortalarında Kahve
Osmanlılar'la birlikte kahve İstanbul'a gelir. Erkeklerin bir araya gelerek sohbet edip, oyunlar oynadığı ve kahve içtiği yerler, Osmanlı topraklarında gittikçe yayılmaya başlar. Kahvehanelerde kadınlar giremiyordu. Fakat onlar da kahveyi ilaç niyetine kullanırlardı. Hatta kahvenin afrodizyak etkisinin olduğuna dair inanç o kadar kuvvetliydi ki, karısına yeteri miktarda kahve sağlayamayan bir erkeğin nikahı düşmüş sayılabilirdi.
https://www.instagram.com/coffeemaster.td/
Kahve Venedik Limanı Üzerinden Avrupa'da...
Osmanlı'da kahveye aşık olan Venedik' li bir tacir, bu ürünü satmak için İtalya'ya getirdi ve kahve buradan hızla Avrupa'ya yayıldı. Kısa süre sonra İtalya'da, Londra'da ve Paris'te kahvehaneler açıldı. Toplanma yeri haline gelen bu yerler birçok önemli kurumun da öncüsü oldu. Örneğin Londra Borsası'nın kuruluşuna, Garraways' te toplanan simsarlar ön ayak olmuşlardır.
Kahvenin yolculuğu devam ediyor...
https://www.instagram.com/coffeemaster.td/
Yıl 1690: Hollanda Kahve İhracatına Başlıyor...
1690 yılında Yemen in Moka(Muha) Liman'ından kahve bitkilerini kaçıran Hollandalı'lar, Seylan ve Doğu Hindistan kolonisi Java ile başlamak üzere kahve taşımacılığı ve ticari yetiştiriciliğe ilk başlayanlar oldular ve Amsterdam, kahvenin ticaret merkezi haline geldi.
Kahvenin yolculuğu devam ediyor...
https://www.instagram.com/coffeemaster.td/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder