Tutkumuz

Kahve Her Zaman Hayatımızda Bir Tutku Halinde Olacak

Kahve Ara

KAHVE ÇEKİRDEĞİ NASIL SEÇİLİR ?


Bu yazıda sizlere kahve çekirdeğinizi daha doğru seçmeniz için yardımcı olmaya çalışacağız.

İçerik Etiketi

Kahve paketinin üzerinde içeriği ile ilgili detaylı bilgi olması iyidir. Ucuz ve ekonomik kahvelerin üzerinde genellikle kahvenin nereden geldiği, ne zaman kavrulduğu, Arabica/Robusta oranı vb. bilgi bulunmaz.

Kavurma Tarihi

Kahve kavrulduktan yaklaşık 10 gün sonra en iyi lezzetini yakalar. Kavrulmuş kahve 1.5 – 2 ay içerisinde de tüketilmelidir. Daha uzun bir süre geçerse kahveniz bozulmaz, ancak tadını yitirmeye başlar. Kahvenizi satın alırken kavrulma tarihinin bu aralıklarda olmasına dikkat edin.

Etik Etiketi

Kahveniz üzerinde “%100 Organik”, “Rainforest Alliance” benzeri etik bir etiket olması önemlidir. Bu etiketler hem kahvenizin üretiminde ilave bir kimyasal kullanılmadığını hem de doğal döngüye saygı gösterildiğini anlatır. “Fair Trade” vb. sertifikalar ise üreticinin aracılar tarafından ezilmediğini, kahvenin doğrudan üreticiden ithal edildiğini gösterir.

Bölge

Kahve tadı yetiştiği tarla ve bölgelere göre çok çeşitlilik gösterir ama genel olarak kahvenin yetiştirildiği kıtalara göre tatları aşağıdaki gibidir.
  • Orta/Güney Amerika kahveleri en bilindik kahve aromasına sahiptir. Bitter ve fındıksı tatlar ön plandadır.
  • Afrika/Arabistan kahveleri daha hafif ve meyvemsi tatlara sahiplerdir.
  • Asya kahveleri yoğun bitter ve topraksı tatlara sahiptir. Ayrıca genel olarak tüm kahvelerden daha zengin aromalar barındırır.

Aromalı

Eğer düzenli kahve içmiyorsanız aromalı kahveleri deneyebilirsiniz. Fındık, vanilya, çikolata en çok tercih edilen aromalardır. Bu tatlar kahveye kavrulma esnasında şurup ile verilir.

Light Roast ( Az Kavrulmuş )

Eğer asiditesi yüksek, diğer bir tabirle ekşimsi kahveleri seviyorsanız genel olarak az kavrulmuş kahveleri tercih etmeniz gerekir. Kahve kavruldukça rengi koyulaşır, dolayısıyla çekirdekler ne kadar açık kahverengi ise o kadar az kavrulmuş diyebiliriz.

Medium Roast ( Orta Kavrulmuş)

Eğer aroması yüksek, single origin kahveler tercih ediyorsanız orta kavrulmuş seçenek ile en iyi demlemeyi yapabilirsiniz. Örneğin yüksek aromalı bir Kolombiya ya da Kenya çekirdeği az kavrulduğunda aromalar tam anlamıyla ortaya çıkmaz, çok kavrulduğunda ise yandıkça aromalarını yitirmeye başlarlar.

Dark Roast (Koyu Kavrulmuş)

Eğer tatlıdan ziyade bitter tatları tercih ediyorsanız koyu kavrulmuş kahveler ile demleme yapabilirsiniz. Koyu kavurma kahve çekirdeğindeki tüm aromaları öldürdüğü için az aromalı ve bitter acılığında bir kahve demlemiş olursunuz.

Blend (Harman Kahveler)

Harman kahveler kullanarak tek yöreden gelmiş single origin kahvelere kıyasla çok daha farklı tatlar alabilirsiniz. Eğer kahvenizi süt veya süt köpüğü ekleyerek içmeyi tercih ediyorsanız harman kahveleri tercih edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder